10 توصیه کاربردی برای نظارت بهتر بر عملکرد کارکنان
نظارت مستمر و دقیق بر عملکرد کارکنان از اهمیت و جایگاه شایانتوجهی در فرآیند مدیریت و هدایت افراد در سازمانها برخوردار است و لذا یکی از چالشهای مهمی که مدیران تازهکار و کمتجربه در ابتدای فعالیتشان بهعنوان مدیر با آن باید دست و پنجه نرم کنند، همین نظارت بر عملکردها و کارکردها است. چراکه نظارت درست و مستمر بر عملکرد کارکنان است که زمینه بهبود و تقویت فرآیند پاداشدهی و قدردانی از عملکردهای مثبت و اصلاح عملکردهای ضعیف را تسهیل میکند و در نهایت افراد سازمان را به سمت تحقق اهداف مقرر سوق میدهد. در اینجا 10 توصیه برای کسانی که به تازگی وارد عرصه مدیریت و نظارت بر عملکرد شدهاند ذکر شده که آنها را قادر میسازد تا به نحو بهتری امر خطیر نظارت بر عملکرد و ارائه بازخوردهای لازم را انجام دهند. مطالعه این توصیهها حتی برای کسانی که سالهاست در زمینه نظارت و ارزیابی عملکرد فعالیت میکنند نیز خالی از لطف نیست.
1. رایجترین نوع کمکاری و ضعف عملکردی را در درون سازمانتان شناسایی کنید:
یکی از اولویتها و ضرورتهای عرصه نظارت بر عملکرد افراد در سازمانها عبارت است از شناسایی الگوهای رفتاری و عملکردی کارکنان و تشخیص نقاط ضعف عملکردی در میان کارکنان. ناگفته پیداست که تا پیش از شناسایی مشکلات و ضعفها نمیتوان در راستای حل آنها گام برداشت و پس از انجام این کار است که راه برای بهبود عملکردها فراهم میآید.
2. عملکرد کارکنان را با استانداردهای شرکت مقایسه کنید:
یکی از اشتباهات رایج بین مدیران و ناظرانی که به تازگی وارد عرصه ارزیابی عملکرد و نظارت شدهاند این است که آنها عملکرد هر فردی را با فرد یا افرادی دیگر مقایسه میکنند درحالیکه این کار کاملا اشتباه است و باعث سرخوردگی افراد میشود. اقدام درست در این زمینه عبارت است از مقایسه مستمر و دقیق عملکرد افراد با استانداردها و معیارهای عملکردی شرکت و سازمان. بهطور کلی، استانداردهای عملکردی به این دلیل طراحی و تدوین میشوند که عملکرد کارکنان بر مبنای آنها سنجیده شود لذا یکی از وظایف ناظر، مقایسه عملکردها با استانداردها و معیارها است.
3. همیشه به دنبال نمونههای ایدهآل و مطلوب عملکردی باشید:
هرچند که مقایسه کردن افراد با هم کار درستی نیست اما اشاره هدفمند به عملکرد مطلوب بخشها و افراد لایق و کارآمد میتواند باعث الگوسازی و مشخص شدن نقشه راه برای بهبود عملکردها در آینده شود. در این میان میتوان از اطلاعات و رهنمونهای بخش نیروی انسانی سازمان نیز کمک گرفت.
4. نظارت بر عملکرد کارکنان نباید یک امر خاص و تعجبآور به نظر برسد:
درصورتی که نظارت بر کارکنان به صورت منظم انجام شود، دیگر به آن بهعنوان امری عجیب و شوکآور نگاه نخواهد شد. بنابراین گفتوگوی یک ناظر و ارزیاب با کارمندان در مورد عملکرد کارکنان باید بهعنوان پدیدهای عادی و متداول تلقی شود و نه اتفاقی بدیع و مرموز.
5. کارمندان را در امر نظارت بر عملکردشان مشارکت دهید:
اگرچه این وظیفه ناظر و ارزیاب است که عملکرد افراد را مورد بررسی و بازبینی قرار دهد اما هیچگاه نباید فراموش کرد که خود افراد را نیز باید در این مسیر مشارکت داد. برای این کار میتوان یک نسخه از ارزیابیهای قبلی صورت گرفته از افراد را در اختیارشان قرار داد تا آنها از نقاط قوت و ضعف خود آگاه شوند و ضمن تقویت نقاط قوت در راستای رفع نقاط ضعف اقدام کنند تا از تکرار عملکردهای ضعیف در آینده جلوگیری شود. ارائه فرمهای خودارزیابی نیز در این میان میتواند موثر و سازنده باشد.
6. بهترین زمان و مکان را برای برگزاری جلسات ارزیابی عملکرد کارکنان اختصاص دهید:
اگر میخواهید در مورد عملکرد هرکدام از کارکنانتان با آنها صحبت کنید، این کار را در محیطی آرام و به دور از دیدگان دیگران و به صورت خصوصی انجام دهید. اتمسفر مثبت اتاق جلسه میتواند به تلطیف شرایط کمک شایانی کند. زمان برگزاری چنین جلسهای نیز بسیار مهم است. برگزاری جلسه در روزها و ساعتهایی که هم ارزیاب و هم کارمند دچار تنش بودهاند، کار درستی نیست و بهتر است که برگزاری چنین جلساتی به زمانی که هر دو طرف به دور از تنش و استرس هستند، موکول شود.
7. هم صحبت از گذشته، هم سخن گفتن از آینده:
تجربه نشان داده که سخن گفتن صرف از عملکرد افراد در گذشته و افسوس خوردن از ضعفها و ناکارآمدیها و یا تاکید بیش از حد بر عملکردهای مطلوب تاثیر چندانی بر بهبود عملکردها در آینده نخواهد داشت و در برخی موارد موجب یأس و سرخوردگی یا مغرور شدن بیش از حد افراد میشود. پس بهتر است علاوهبر صحبت از گذشته، بخش عمدهای از گفتوگوهای بین ناظران و کارکنان به آینده و عملکردهای مطلوب آتی افراد معطوف شود.
8. از کارکنانتان بخواهید در مورد عملکرد خودتان و انتظاراتشان از شما هم نظر بدهند:
در اغلب موارد قرار دادن افراد در موقعیت قضاوت بر عملکرد دیگران باعث میشود تا آنها مسوولیت بیشتری احساس کنند و در نتیجه عملکرد بهتری را از خود بروز دهند. پس برای افزایش احساس مسوولیت در کارکنان و بهعنوان گام اول از آنها بخواهید تا عملکرد شما را مورد ارزیابی قرار دهند. با این کار هم قادر خواهید بود از نقاط ضعف و قوت خود آگاه شوید و هم به کارکنانتان یاد میدهید که چگونه مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.
9. جلسات ارزیابی عملکرد را چندینبار در سال برگزار کنید:
یکی از سنتهای غلط و رایج در بسیاری از سازمانها و شرکتها، انجام ارزیابی عملکرد و برگزاری جلسات گفتوگو درباره عملکرد افراد بهصورت سالی یکبار است که صرفنظر از دشواریهای متعدد در برنامهریزی و برگزاری، تاثیر چندانی در بهبود عملکردها در عمل نخواهد داشت. پس آسانتر و عاقلانهتر آن است که چنین برنامههایی به دفعات در طول سال انجام شود تا اثرگذاری آن بیشتر و اجرای آن آسانتر باشد.
10. حتما در کلاسهای آموزش ارزیابی عملکرد و نظارت شرکت کنید:
چنانچه در سازمان و شرکت شما برنامه آموزشی نظارت و ارزیابی عملکرد در حال برگزاری است یا قرار است برگزار شود بهطور جدی و فعال در آنها شرکت کنید و همیشه خود را در موقعیت آموختن و یادگیری قرار دهید و چنانچه چنین فرصتهایی در درون سازمان تان فراهم نیست، در خارج از سازمان به دنبال چنین کلاسهای آموزشی بگردید.